0 Ft

Vásárló belépés

Hírek

2020.02.04 10:43

Termékajánló

Partnereink

További partnereink

 Yacht kemping, Balatonalmádi

www.yachtkemping.hu


Magyar Camping és Caravanning Club

www.mccc.hu


Magyar Hagyományos Kemping Klub

www.mhkk.hu


Sika Hungária Kft

www.sika.hu

Hírek

2014.10.31
Lakókocsik, lakóautók felkészítése a téli tárolásra

Ha hűvösre fordul az idő, sok kempingező úgy gondolja, eljött a megérdemelt pihenés lakókocsija, lakóautója számára. Ahhoz, hogy tavasszal újra biztonságosan, szép állapotban indulhassanak útra, meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a hosszú téli tároláshoz és a járművet fel kell készíteni a leállásra. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a főbb teendők leírásával.

  1. Az utolsó kirándulás után érdemes alapos, minden szekrényre, sarokra kiterjedő nagytakarítást végezni, amely során eltávolítjuk az ételmaradékokat, esetlegesen lerakódott szennyeződéseket. A szekrényeket, hűtőszekrényt hagyjuk legalább résnyire nyitva, hogy a levegő tudjon áramolni. Nyissuk ki a fürdőszoba, mosdóhelység ajtaját is. A párásodás elkerülésére tehetünk páramentesítőt is a járműbe, ami magába szívja a nedvességet. Az ágy szivacsait állítsuk fel, hadd szellőzzön minden oldalról. 
  2. A fagykárok elkerülése miatt az egyik legfontosabb feladat a víztelenítés. Mielőtt ennek nekilátnánk, érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett vegyszerekkel átmosatni a vízrendszert. A víztelenítés első lépéseként nyissuk meg a víztartályok és a vízmelegítő/kombi kazán leeresztőcsapját, valamint az összes csapot. (A fürdőszobait és konyhait egyaránt! A keverő csaptelepeket állítsuk középállásba!) Ezután ha módunk van rá, sűrített levegővel vagy akár kézi pumpával fújassunk be levegőt a rendszerbe addig, amíg az összes víz eltávozik. Készülék híján a csapoknál vagy a zuhanycsőnél szájjal is befújhatunk erősen. A frissvíz- és szennyvíztartályokat a tisztítónyíláson keresztül teljesen szárazra is törölhetjük, továbbá ürítsük és szárítsuk ki a hordozható víztartályokat is. Alaposan ürítsük ki és megfelelő vegyszerrel fertőtlenítsük a WC tartályt. A téli tárolás ideje alatt hagyjuk nyitva a csapokat, a leeresztőcsapokat és a WC tartályt is.
  3. A téli leállás alatt gondoskodni kell a lakóautó akkumulátoráról. Ha módunk van rá, pár hetente helyezzük feszültség alá a járművet néhány órára, vagy szereljük ki az akkumulátort és fagymentes helyen tároljuk, csepptöltéssel. Ha lakókocsinkban van fedélzeti akkumulátor, szereljük ki és töltsük rendszeresen.
  4. Ha helyünk van rá, érdemes a gázpalackot is fagymentes helyen, pl. garázsban tárolni, gondosan lezárva. Ha télen mégis szeretnénk használni a gázpalakot, propán töltetet kérjük bele!
  5. A lakókocsi, lakóautó oldalsó ablakait és a tetőablakokat gondosan csukjuk be, helyezzük fel a hűtőrácsra a téli takarólemezeket. A sötétítőrolókat és szúnyoghálókat ne húzzuk le, különben a megfeszült rugók tönkremehetnek tavaszra. 
  6. A kerekek és rugók védelmében javasoljuk a lakókocsi alábakolását. Emelő segítségével emeljük fel a járművet és tegyük az alváz alá a bakokat. A kerekeknek, támasztó lábaknak és az orrkeréknek épp csak érinteniük kell a talajt, a teljes súly egyenletesen a bakokon terüljön el.

 

A téliesítés, téli tárolás előkészítése során fokozott figyelemmel járjon el, szükség esetén pedig kérje szakember segítségét!

 

Ajánlott termékek:

Páramentesítő Multi Dry

Schleimpur tartálytisztító vegyszer

WC tartály tisztító

Thetford tartályfrissítő (Tank Freshener)

Thule PVC Cleaner   - PVC ponyvatisztító

Jumbo támasztó bak

Caravan támasztó bak