Új jelszó kérése
0 Ft

Vásárló belépés

Hírek

Termékajánló

További partnereink

 Yacht kemping, Balatonalmádi

www.yachtkemping.hu


AKALI KEMPINGEK

www.akalikempingek.hu


Magyar Camping és Caravanning Club

www.mccc.hu


Magyar Hagyományos Kemping Klub

www.mhkk.hu


Sika Hungária Kft

www.sika.hu

Hírek

2014.10.31
Lakókocsik, lakóautók felkészítése a téli tárolásra

Ha hűvösre fordul az idő, sok kempingező úgy gondolja, eljött a megérdemelt pihenés lakókocsija, lakóautója számára. Ahhoz, hogy tavasszal újra biztonságosan, szép állapotban indulhassanak útra, meg kell teremteni a megfelelő körülményeket a hosszú téli tároláshoz és a járművet fel kell készíteni a leállásra. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a főbb teendők leírásával.

  1. Az utolsó kirándulás után érdemes alapos, minden szekrényre, sarokra kiterjedő nagytakarítást végezni, amely során eltávolítjuk az ételmaradékokat, esetlegesen lerakódott szennyeződéseket. A szekrényeket, hűtőszekrényt hagyjuk legalább résnyire nyitva, hogy a levegő tudjon áramolni. Nyissuk ki a fürdőszoba, mosdóhelység ajtaját is. A párásodás elkerülésére tehetünk páramentesítőt is a járműbe, ami magába szívja a nedvességet. Az ágy szivacsait állítsuk fel, hadd szellőzzön minden oldalról. 
  2. A fagykárok elkerülése miatt az egyik legfontosabb feladat a víztelenítés. Mielőtt ennek nekilátnánk, érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett vegyszerekkel átmosatni a vízrendszert. A víztelenítés első lépéseként nyissuk meg a víztartályok és a vízmelegítő/kombi kazán leeresztőcsapját, valamint az összes csapot. (A fürdőszobait és konyhait egyaránt! A keverő csaptelepeket állítsuk középállásba!) Ezután ha módunk van rá, sűrített levegővel vagy akár kézi pumpával fújassunk be levegőt a rendszerbe addig, amíg az összes víz eltávozik. Készülék híján a csapoknál vagy a zuhanycsőnél szájjal is befújhatunk erősen. A frissvíz- és szennyvíztartályokat a tisztítónyíláson keresztül teljesen szárazra is törölhetjük, továbbá ürítsük és szárítsuk ki a hordozható víztartályokat is. Alaposan ürítsük ki és megfelelő vegyszerrel fertőtlenítsük a WC tartályt. A téli tárolás ideje alatt hagyjuk nyitva a csapokat, a leeresztőcsapokat és a WC tartályt is.
  3. A téli leállás alatt gondoskodni kell a lakóautó akkumulátoráról. Ha módunk van rá, pár hetente helyezzük feszültség alá a járművet néhány órára, vagy szereljük ki az akkumulátort és fagymentes helyen tároljuk, csepptöltéssel. Ha lakókocsinkban van fedélzeti akkumulátor, szereljük ki és töltsük rendszeresen.
  4. Ha helyünk van rá, érdemes a gázpalackot is fagymentes helyen, pl. garázsban tárolni, gondosan lezárva. Ha télen mégis szeretnénk használni a gázpalakot, propán töltetet kérjük bele!
  5. A lakókocsi, lakóautó oldalsó ablakait és a tetőablakokat gondosan csukjuk be, helyezzük fel a hűtőrácsra a téli takarólemezeket. A sötétítőrolókat és szúnyoghálókat ne húzzuk le, különben a megfeszült rugók tönkremehetnek tavaszra. 
  6. A kerekek és rugók védelmében javasoljuk a lakókocsi alábakolását. Emelő segítségével emeljük fel a járművet és tegyük az alváz alá a bakokat. A kerekeknek, támasztó lábaknak és az orrkeréknek épp csak érinteniük kell a talajt, a teljes súly egyenletesen a bakokon terüljön el.

 

A téliesítés, téli tárolás előkészítése során fokozott figyelemmel járjon el, szükség esetén pedig kérje szakember segítségét!

 

Ajánlott termékek:

Páramentesítő Multi Dry

Schleimpur tartálytisztító vegyszer

WC tartály tisztító

Thetford tartályfrissítő (Tank Freshener)

Thule PVC Cleaner   - PVC ponyvatisztító

Jumbo támasztó bak

Caravan támasztó bak