0 Ft

Vásárló belépés

Termékajánló

Partnereink

 Yacht kemping, Balatonalmádi

www.yachtkemping.hu


 Sellő kemping, Balatonboglár

www.sellocamping.hu


Magyar Camping és Caravanning Club

www.mccc.hu


Magyar Hagyományos Kemping Klub

www.mhkk.hu


Sika Hungária Kft

www.sika.hu

Partnereink

Hírek

2023.03.01
Lakókocsik tavaszi felkészítése

Éjszakai fagyok elmúltával elkezdhetjük szép lassan felkészíteni lakókocsinkat az indulásra. A tavaszi felkészítés során érdemes többek között sort keríteni a gáz-, elektromos- és vízrendszer ellenőrzésére is.

Mérjük meg a gázpalackok telítettségi szintjét, nézzünk rá az érvényességi idejükre is. Ellenőrizzük a gáztömlők szavatossági idejét, és vizsgáljuk meg, hogy ne legyenek kirepedezettek! A gázos készülékek közül először a tűzhelyet próbáljuk begyújtani, majd a hűtőszekrényt indítsuk el gáz üzemmódban, végül a fűtést is kapcsoljuk be és hagyjuk működni mindegyiket pár percig. Gyakori, hogy a hűtőszekrény és a fűtés a hosszabb, téli leállás után nem indul el, mert a pók beleszövi a kis selyemgubóját. Ilyen esetben ajánlott egy szakszervizt felkeresni, hogy szakszerűen kitisztítsák a rendszert és biztonságosan használhassuk a szezon során.

Az elektromos rendszer ellenőrzése következik. Kapcsoljuk át a hűtőt 230 V-os üzemmódra, nézzük végig a lámpákat, klímakészüléket. A klíma szűrőit ajánlott kitisztítani. Amennyiben akkumulátorral felszerelt a lakókocsi, az első út előtt töltsük fel azt, és szereljük vissza a helyére!

A vízrendszer átnézését a leeresztőcsapok elzárásával kezdjük. Ezután töltsük fel a víztartály, majd először a lehető legtávolabbi vízcsapon nyissuk meg a hideg vizet és várjuk meg, amíg a víz folyamatosan, megszakítás nélkül áramlik ki a csapból. Utána ugyanezt ismételjük meg a meleg vizes csappal is. Ez hosszabb ideig fog tartani, mivel így légtelenítjük a bojlert. Esetleges elfagyása úgy vehető észre, hogy a légtelenítés közben a bojlerból elfolyik a víz. Csak ezután szabad bekapcsolni!

Amennyiben a csapok környékén vízfolyást tapasztalunk, az a vízcsap elfagyására utal!

Ellenőrizzük a WC öblítését is, hogy a szivattyú megfelelően működik-e. Egyúttal nézzünk rá a WC vegyszerek, WC papír mennyiségére is, pótoljuk, ha szükséges!

Nézzük végig az ablakokat, hogy jól működnek-e a sötétítő rolók, szúnyoghálók, és nyissuk is ki mindegyiket, hogy az ablakteleszkópok rendben vannak-e. Az ablakok, tetőablakok környékén figyeljünk, látunk-e esetleg beázásra utaló foltokat. Ha igen, mihamarabb jelezzük a szerviz felé, hogy ne legyen nagyobb gond belőle!

Amennyiben a lakókocsi belsejében ellenőriztünk mindent, jöhet a külső rész átvizsgálása. Próbáljunk ki minden zárat (szervizajtó, WC, vízbetöltőnyílás, palacktároló), nézzük végig az élsínben futó műanyag csavartakaró szalagot, valamint győződjünk meg arról is, hogy a fogantyúk nincsenek eltörve, elrepedve. Kellemetlen meglepetéseket kerülhetünk el ezzel az apró figyelmességgel. Ugyancsak apróság, de nézzünk rá az ajtókitámasztóra is, nem kopott-e el a műanyag rész.

Ha időnk engedi, állítsuk fel az elősátrat, nyissuk ki az előtetőt! Ellenőrizzük a ponyvát, hogy nem szakadt-e ki valahol, működnek-e a cippzárakat, nézzük meg, nem ferdék-e a vasalatok, meg van-e minden eleme. Nézzük át, és szükség esetén pótoljuk a cövekeket, feszítőgumikat, köteleket.

Vegyük számba a szerszámokat és egyéb kiegészítőket, mint például a kalapács, vödör, vizeskanna, betápkábelek, hosszabbító, emelő, ékek, letalpaló tekerő stb.

Ellenőrizzük a keréknyomást, a gumik állapotát, és ne feledkezzünk el a pótkerékről sem! Amikor a lakókocsit először ráakasztjuk az autó vonóhorgára, nézzük körbe a világítást, és hogy minden fogyasztó működik-e 12V-ról.

Nem utolsó sorban nézzük meg a lakókocsi okmányait is, kiemelten a műszaki vizsga és a biztosítás érvényességét!

Ha minden kifogástalanul működik, takarítsuk ki a lakókocsit és szellőztessünk. Ha alaposabb fertőtlenítést is szeretnénk, ajánljuk a szakemberek által elvégezhető ózongenerátoros tisztítást!

Ezután nincs más teendőnk, mint hogy eltervezzük az első kirándulásunkat, várjuk a jó időt és a kempingek nyitását!A tavaszi felkészítéshez szükséges termékeket megtalálja webáruházunkban!